Dieta a próchnica zębów - co jeść, a czego unikać, aby mieć zdrowe zęby?
Próchnica to przypadłość, z którą na pewnym etapie życia borykał się każdy z nas. Nie jest to wcale błahostka. Może bowiem nieść za sobą bardzo poważne konsekwencje. Właśnie dlatego tak ważna jest profilaktyka. Konieczne są nie tylko regularne wizyty u dentysty, ale również odpowiednia dieta. Co jeść, a czego unikać, aby mieć zdrowe zęby? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.
Czym jest próchnica?
Przyczyny próchnicy są dość proste. Próchnica zębów to bowiem choroba wywoływana przez bakterie próchnicotwórcze żyjące na powierzchni zębów, czyli w tak zwanej płytce nazębnej. Bakterie namnażają się, powodując fermentację cukrów prostych i produkcję kwasów rozpuszczających szkliwo. W efekcie dochodzi do uszkodzenia zębów. Zwlekając zbyt długo z podjęciem leczenia można nie tylko doprowadzić do konieczności ich usunięcia przez stomatologa. Jednocześnie rozprzestrzeniające się z jamy ustnej bakterie atakują niemal wszystkie organy. Może dojść między innymi do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów, a także do problemów z sercem lub z nerkami. Próchnicy nie należy więc lekceważyć. Im wcześniej wdrożone leczenie, tym lepiej. Przyda się też skuteczna profilaktyka w postaci chociażby odpowiedniej diety.
Co jeść, aby uniknąć powstawania próchnicy?
Próchnica między zębami może być zwalczana odpowiednią dietą. Należy przede wszystkim wybierać produkty bogate w wapń. To bowiem podstawowy składnik, chroniący zęby przed próchnicą. Znajdziemy go w szczególności w produktach nabiałowych, a także niektórych warzywach. Warto też stawiać na produkty pełnoziarniste. Stanowią one bogate źródło witamin z grupy B oraz żelaza, które wspierają dobrą kondycję dziąseł, a także magnezu, który jest istotnym budulcem zębów i kości. Te produkty zawierają nadto błonnik. On z kolei pobudza produkcję śliny, a dzięki temu tworzy mineralną tarczę, chroniącą zęby przed próchnicą.
Jakie produkty w jadłospisie mogą sprzyjać powstawaniu próchnicy?
A czego należy unikać? Konstruując dietę anypróchnicową należy przede wszystkim odstawić słodycze. One bowiem najbardziej sprzyjają powstawaniu próchnicy. Te produkty powinny zostać zastąpione przez zdrowe owoce, które co prawda również zawierają sporą dawkę cukru, ale tego prostego, zdecydowanie zdrowszego dla organizmu. Warto też zrezygnować z produktów lepkich, a zarazem próchnicotwórczych i silnie osadzających się na szkliwie. Można je zastąpić tymi, które mają działanie oczyszczające. W tej roli doskonale sprawdzą się warzywa, w tym marchewka, rzodkiewka i inne produkty do chrupania na surowo. Dodatkowo o optymalną redukcję płytki nazębnej pomogą zadbać szczoteczki soniczne. Regularne czyszczenie nimi zębów pozwoli skutecznie walczyć z próchnicą.