Meriden sp. z o.o Opinie z ekomi-pl.com

Od kuchni o białych zębach

2020-05-19
Od kuchni o białych zębach

Piękny uśmiech jest naszą wizytówką, badania wskazują, że ludzie, którzy mogą poszczycić się białym uśmiechem, są w ankietach oceniane jako młodsze niż są w rzeczywistości, ponadto takie osoby są bardziej pożądane na rynku pracy. Śnieżnobiałe zęby to także wizytówka, która sprawia, że stajemy się bardziej pewni siebie.

Zmiany w strukturze szkliwa

Struktura naszego szkliwa zmienia się wraz z wiekiem, ale również nasze codzienne nawyki mają na nie ogromny wpływ. Z czasem nasze szkliwo staje się bardziej porowate, sprawiając, że substancje z produktów do nich docierają, stwarzając przebarwienia.

Jak uniknąć przebarwień na zębach?

Aby ochronić nasze zęby i długo cieszyć się nimi bez przebarwień i nieestetycznych białych plam, należy wyeliminować pewne szkodliwe nawyki. Zerknijcie na nasze zestawienie.
1.      Kawa- jest bogata duża ilość chromogenów, dodatkowo ma także kwaśny odczyn, co przyczynia się do powstawania żółto-brązowych plam na zębach.
2.      Herbata- jeżeli wydawało wam się, że to kawa jest najgorszym wrogiem naszych zębów, to byliście w błędzie, gdyż to właśnie herbata niszczy je bardziej. Dzieje się tak dlatego, że herbata zakwasza pH w jamie ustnej oraz posiada garbniki. Najbardziej przebarwia czarna i czerwona herbata, ale zielona i biała również zębom nie służą.
3.      Wino czerwone- tak lubiane przez niektórych posiada 3 składniki, które wpływają znacząco na wygląd zębów. Czerwone wino posiada kwaśny odczyn, garbniki oraz chromogeny, o czym mówi nam już jego intensywny kolor.
4.      Białe wino- niestety ma ono jeszcze większy poziom kwasowości niż czerwone wino, i pomimo swojej jasnej barwy zawiera taniny. Samo w sobie nie barwi, ale kwasy mogą sprawić, że szkliwo będzie osłabione.
5.      Gazowane napoje- tutaj na prowadzenie wyłania się lider w rankingu, czyli coca-cola, po której najszybciej żółkną zęby. Napoje gazowane mają odczyn kwaśny, zaś te ciemne zawierają chromogeny. Latem o wiele trudniej jest powstrzymać się od picia gazowanych, słodkich napojów, dlatego jeżeli już pijesz to korzystaj ze słomki, która zredukuje kontakt zębów z kwasami.
6.      Sztucznie barwiona żywność- wszelkie cukierki, żelki, jaskrawo- kwaśne produkty, napoje izotoniczne są niezwykle agresywne dla naszego szkliwa.
7.      Ciemne owoce- barwią nie tylko zęby, ale także ubrania. Wszelkie owoce leśne (maliny, jagody, truskawki, borówki, jeżyny) oraz wiśnie, granaty i winogrona. Unikajmy także czerwonych warzyw (buraczki i pomidory). Warto wziąć się na sposób i po zjedzonych owocach lub warzywach, w celu wyrównania pH, zjeść porcje sera lub wypić szklankę mleka.
8.      Ciemne sosy i syropy- melasa, sos sojowy, ciemne miody, sos pomidorowy, ocet balsamiczny to produkty, które odbijają się na naszych stanie naszego szkliwa.

Aby jak najlepiej zadbać o higienę jamy ustnej i cieszyć się pięknym białym uśmiechem, warto postawić na szczoteczki soniczne oraz irygatory, które pomogą mi.in. w dokładnym wyszczotkowaniu zębów.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel