Wzmocnij swoją odporność!
Dbajmy o naszą odporność, nie tylko od święta.
Układ immunologiczny, który odpowiedzialny jest za naszą odporność, jest najbardziej rozbudowanych i zaawansowanym układem w naszym organizmie. Jego zaawansowanie wynika z tego, że każdego dnia ma pełne ręce roboty. Bo przecież codziennie stykamy się z pasożytami, bakteriami i wirusami, które wystawiają go na próbę. Styczność z nimi jest nieunikniona, gdyż to bariery immunologiczne naszego organizmu zapewniają mu kontakt ze wszystkimi drobnoustrojami. Dobre funkcjonowanie układu immunologiczne gwarantuje zdrowa i zbilansowana dieta.
Co więc jeść aby wspomagać nasz przeciążony układ odpornościowy?
Jedzenie owoców i warzyw na odporność
Wiadomo nie od dziś, że są one źródłem witamin i składników mineralnych. Najważniejsze w tak trudnym dla naszego organizmu czasie, jest wybieranie tych, które mogą poszczycić się dużą zawartością witaminy C i B-karotenu. Dlatego warto sięgnąć po czarną porzeczkę, chrzan, jarmuż, cytrynę, grejpfrut, pomarańczę, brukselkę, paprykę czerwoną, brzoskwinie, śliwki, marchewkę i wiele, wiele innych.
Warzywa cebulowe jako najlepsze źródło siarczków organicznych
Nasze babcie od zawsze wiedziały, że na odporność najlepsze są właśnie te warzywa. W walce o zdrowie zawsze powinny nam towarzyszyć: czosnek, cebula, por i szczypiorek. Poza związkami siarkowymi, warzywa te zawierają szereg witamin: A, C, E, B a także siarkę, selen, magnez, żelazo. Ponadto czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują właściwości bakteriobójcze.
Prozdrowotne kiszonki na układ odpornościowy
Warto pokusić się o zrobienie własnych kiszonek, po pierwsze chociażby dlatego, że to co zrobimy sami o wiele lepiej smakuje, po drugie dlatego, że są one ultra zdrowe. Skąd takie właściwości prozdrowotne kiszonek? Otóż zawierają one kwasy mlekowe, które powstają w wyniku procesu kiszenia i rozkładu cukrów prostych, kwasy te z kolei stwarzają idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych oraz zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych. Jest to zbawienie dla naszych jelit, które wpływa na ich odporność. W kiszonkach znajdziemy także dużo witaminy C. Jedzmy więc na zdrowie.
Witamina D3 - gdzie występuje?
Udowodniony naukowo jest dobroczynny wpływ tej witaminy na nasz układ immunologiczny. Jeżeli mamy okazję powinniśmy zjadać produkty, które zawierają pewne ilości witaminy D3 takie jak tran, śledź, łosoś, sardynka. Najlepszym źródłem witaminy D3 jest słońce i promienie słoneczne, Tak więc jeżeli tylko możemy korzystajmy ze słońca, jeżeli jednak nas czas przebywania na dworze jest bardzo ograniczony, koniecznie suplementujmy witaminę D3.